Care sunt avantajele unui tratament endodontic?

avantajele unui tratament endodontic

Cabinet Stomatologic

Dr. Bogdan Moldoveanu

Programeaza-te acum!

 

Urmeaza sa faci un tratament endodontic sau esti curios sa afli mai multe despre acesta? Astazi iti prezentam avantajele unui tratament endodontic si beneficiile de a apela la acesta procedura pentru a-ti salva dintii naturali, fara sa fii nevoit sa iti faci extractie si implant dentar.

Endodontia este o ramura a medicinii dentare care are ca obiective salvarea dintilor prin inlaturarea pulpei dentare infectate si curatarea interiorului dintelui. In continuare, interiorul radacinilor este sigilat cu ajutorul unor materiale biocompatibile, iar apoi are loc restaurarea finala a portiunii coronare.

De obicei, tratamentul endodontic este recomandat in urma depistarii unor afectiuni dentare cauzate de cariile profunde, obturatiile coronare (plombele) necorespunzatoare sau diverse traumatisme dentare si care, de obicei, se manifesta prin simptome precum sensibilitate crescuta a dintelui la cald si la rece, senzatie de disconfort in timpul masticatiei sau vorbirii, durere pulsatila la nivelul zonei afectate.

 

Care sunt avantajele unui tratament endodontic?

 

1. Este o procedura simpla, nedureroasa

Primul avantaj al tratamentului endodontic este faptul ca aplicarea acestuia este o experienta nedureroasa, intrucat obiectivul sau principal este alinarea durerii. Procedura se realizeaza prin administrarea unor tehnici si analgezice moderne care vor indeparta orice posibila neplacere.

Desi exista posibilitatea ca dintele tratat sa prezinte o anumita sensibilitate in urma tratamentului, aceasta poate fi calmata cu ajutorul unor antiinflamatoare sau analgezice corespunzatoare.

 

2. Este eficient

In urma aplicarii tratamentului endodontic te vei bucura in continuare de sentimentul de naturalete si putere al unui dinte natural, intrucat vei avea posibilitatea sa musti si sa mesteci fara teama dupa vindecarea zonei tratate endodontic.

 

3. Aspect placut si natural

Un dinte tratat endodontic nu doar ca este sanatos si functioneaza ca un dinte natural, dar are si un aspect estetic foarte placut. Majoritatea persoanelor care au trecut printr-un astfel de tratament se declara foarte multumite de aspectul dintelui, care le ofera un plus de incredere!

 

4. Protejeaza dintii vecini contra bacteriilor

Prin aplicarea tratamentului endodontic asupra unui dinte are loc, dupa cum bine stim, procesul de  dezinfectare a canalului si radacinilor. Astfel, posibilitatea ca infectia sa se raspandeasca si la dintii vecini este stopata. De asemenea dintele tratat, fiind sigilat complet, va opri la randul lui patrunderea bacteriilor in interiorul acestuia.

 

5. Durabilitate

Un avantaj foarte important este faptul ca dintii tratati endodontic au o durata de viata la fel de lunga ca cea a dintilor naturali, mai ales dupa ce acestia se vindeca corect sau nu mai apar alte complicatii.

 

Totusi, pentru a putea fi obiectivi, iti prezentam si cateva dezavantaje si riscuri ale tratamentului endodontic:

  • Posibilitatea ca un dinte tratat sa nu se vindece complet si necesitatea repetarii interventiei
  • Posibilitatea ca durerea sa mai persiste o perioada dupa interventie
  • Dintele este mai sensibil in urma tratamentului, mai ales in primele 7 zile post operatorii.

 

Acestea au fost principalele avantaje si dezavantaje ale unui tratament endodontic. Speram ca articolul nostru te-a convins de beneficiile acestei proceduri, care te salveaza de alte interventii mult mai costisitoare, dureroase si indelungate. Te asteptam cu mare drag la o consultatie, chiar daca  prezinti sau nu anumite simptome si dureri neobisnuite, pentru a putea preveni sau trata rapid problema dentara cu care te confrunti.

Cabinet Stomatologic

Dr. Bogdan Moldoveanu

Programeaza-te acum!

Share: