Durerea de masea – cauze, tipuri, tratament

durerea de masea + cauze, tipuri, tratament

Durerea de masea este una dintre cele mai comune afectiuni dentare si totodata una dintre cele mai puternice dureri. Este important, in primul rand, sa cunosti cauzele acestor dureri si sa stii cu ce tip de durere te confrunti. Astfel, vei afla si ce tip de tratament trebuie sa iti fie administrat pentru a scapa de aceste dureri.

Afla din articolul nostru cum sa previi durerile de masea, care sunt cauzele si tipurile lor si, de asemenea, cum le poti trata in cadrul cabinetului nostru.

 

Durerea de masea – cauze, tipuri, tratament

 

ce este detratrajul dentar Care sunt cauzele durerilor de masea?

De cele mai multe ori, principalii declansatori ai unei dureri de masea sunt urmatorii factori:

  • Cariile – acestea afecteaza smaltul si dentina dintilor. Ele au puterea de a se extinde adanc, in interiorul dintelui, afectand pulpa dentara. Din cauza faptului ca acestea avanseaza rapid, ele vor sensibiliza dintele la anumiti stimuli precum cald, rece sau dulce.
  • Boli gingivale – placa bacteriana netratata va patrunde in interiorul gingiilor, inflamandu-le si cauzand dureri puternice. De aceea este recomandat detartrajul de cel putin 2 ori pe an.
  • Sensibilitatea dentara – aecasta este o afectiune cu care se confrunta foarte multe persoane. Totusi, ea poate fi mai usor tratata prin realizarea unui tratament cu diferite geluri si paste de dinti speciale, pe care ti le va recomanda medicul stomatolog.
  • Masea fracturata – fisurarea dintilor si a maselelor este un caz foarte des intalnit la multi pacienti. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand musti sau mesteci un aliment sau obiect dur. Folosirea unui dinte sau masele fracturate va cauza o senzatie neplacuta de durere. In acest caz, o programare la dentist pentru un tratament restaurativ este absolut necesara.
  • Deteriorarea obturatiilor vechi – cand materialul plombelor este slab calitativ sau procedura de aplicare a acestora a fost una incorecta.
  • Cresterea molarilor de minte – de multe ori durerile de masea sunt provocate si de cresterea incorecta a molarilor de minte care nu sunt aliniati corect sau care nu au loc sa creasca, impingand molarii vecini si cauzand o durere foarte puternica. In aceasta situatie este recomandata extractia molarilor de minte.

ce este detratrajul dentar Care sunt tipurile de dureri de masea?

  • Acuta – aceasta se manifesta printr-un tip de durere taietoare si de cele mai multe ori este cauzata de o carie, plomba cazuta sau dinte fracturat
  • Cronica – este greu de localizat, fiind difuzata pe o suprafata mai mare si, de cele mai multe ori, avand la baza o infectie sau un nerv inflamat
  • La contact sau atingere – cauzata de molarii de minte ce abia au crescut, o obturatie nepotrivita sau un dinte fracturat

 

ce este detratrajul dentar Cum poti trata durerile de masea in cabinetul nostru?

In functie de cauza durerii, tratamentul poate sa fie unul minim invaziv si de scurta durata, precum realizarea unei plombe, sau unul mai complex, ce poate presupune indepartarea nervului iar ulterior restaurarea dintelui cu o coroana dentara artificiala.

Pentru a putea alege varianta corecta de tratament, in functie de situatia clinica data, se impune realizarea intr-o prima faza a unei analize complexe ce vizeaza dintii banuiti ca fiind problematici. Odata depistata problema, se va intocmi un plan de tratament complet individualizat care va deservi toate nevoile pacientului, ajutandu-l sa isi pastreze dintele pentru cat mai mult timp cu putinta.

Indiferent de tratamentul necesar, orice durere de masea se va trata in cabinetul nostru sub anestezie locala profunda, ceea ce inseamna ca nu veti simți absolut nimic pe toata durata procedurii, garantat!

 

 Cum sa previi durerile de masea?

Iata cateva sfaturi practice pentru a invata cum sa previi durerile de masea:

  • Asigurarea unei igiene orale complete. Periaj de doua ori pe zi, dimineata si seara, in mod ideal de 6 minute, folosirea apei de gura si a atei dentare
  • Folosirea unor produse de calitate, adaptate nevoilor dintilor tai
  • Folosirea unei periute adecvate pentru tipul tau de gingii
  • Mentinerea unei diete echilibrate si bogate in vitamine si nutrienti, scazand pe cat de mult posibil aportul de zahar
  • Evitarea sucurilor acidulate ce contin acizi daunatori smaltului dintilor, precum acidul citric sau fosforic
  • Evitarea fumatului – acesta afecteaza gingiile, pateaza dintii si contribuie la formarea mirosurilor neplacute in cavitatea bucala.
  • Consultul stomatologic periodic, de cel putin doua ori pe an

 

Te confrunti cu una dintre tipurile de durere de masea de mai sus? Atunci este foarte important sa descoperi cauza acesteia. O vizita la stomatolog te va ajuta sa depistezi cauzele si sa tratezi durerea. Nu uita, insa, ca si preventia este foarte importanta. Asigura-te ca igiena ta orala respecta regulile de baza!

Indiferent daca te confrunti cu o durere de masea sau este momentul sa iti faci consultatia de rutina, te asteptam la cabinetul nostru. Contacteaza-ne acum pentru informatii si programari!

Share: