Tratament endodontic corect executat – Care sunt toate fazele?

tratament endodontic corect executat

Tratament endodontic corect executat – toate fazele iti sunt prezentate in articolul de astazi pentru a cunoaste mai bine toti pasii pe care trebuie sa ii urmam impreuna daca vei fi pus in situatia de a urma o astfel de procedura.

Endodontia este procedura prin care orice dinte poate fi salvat prin curatarea canalului unui dinte. Cum? Prin indepartarea tesutului infectat sau inflamat si realizarea obturatiei coronare care inchide deschiderea din dinte.

Cum stii daca ai nevoie de un tratament endodontic? Cateva simptome comune ar fi: sensibilitate crescuta a dintelui la cald si la rece, senzatie de disconfort in timpul masticatiei sau vorbirii, durere pulsatila la nivelul zonei afectate. Este indicat sa nu amani vizita la dentist daca prezinti aceste simptome. De asemenea, pentru inceput, trebuie cunoscute cauzele problemei, care de cele mai multe ori sunt cariile profunde, obturatiile coronare (plombele) necorespunzatoare sau diverse traumatisme dentare.

 

Fazele unui tratament endodontic corect executat

 

Pasul 1 – Realizarea unei radiografii

Primul pas al procesului endondontic consta in efectuarea unei radiografii pentru a localiza cu exactitate locul inflamatiei si al durerii. Apoi, vom putea realiza un plan personalizat de tratament.

 

Pasul 2 – Administrarea anesteziei locale

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca esti pus in situatia de a ti se administra un tratament endodontic. Acesta este o procedura nedureroasa, intrucat totul se va realiza sub efectul unei anestezii locale. In continuare, dintele va fi izolat de restul celorlalti, pentru a oferi un confort operator sporit si un mediu de lucru optim.

 

Pasul 3 – Crearea unei deschideri in dinte

Aceasta se va realiza cu ajutorul unui instrument rotativ prin care se efectueaza deschiderea in dinte printr-o miscare de pilire. Canalele au forma conica si respecta forma initiala a canalului, neafectand constrictia apicala, adica varful radacinii dintelui.

 

Pasul 4 – Dezinfectarea si indepartarea pulpei dentare

Odata cu crearea deschiderii din interiorul canalului va fi eliminat si tesutul pulpar infectat sau inflamat. Medicul endodont va reusi, astfel, sa dezinfecteze zona cu ajutorul unor substante corespunzatoare.

 

Pasul 5 –  Obturatia de canal

La acest pas are loc procesul de injectare a unor materiale biocompatibile in interiorul canalului radicular. Ulterior, acestea sunt intarite prin utilizarea unor instrumente de condensare. Aceste substante sunt incalzite si trimise in canalul principal si ramificatiile acestuia. Prin aceasta procedura se realizeaza sigilarea canalului si oprirea oricarei cai de comunicare a canalului cu restul cavitatii orale.

 

Pasul 6 – Restaurarea definitiva a portiunii coronare

In urma efectuarii tratamentului edondontic, restaurarea portiunii coronare se va realiza prin aplicarea unui pivot de fibra de sticla sau alte materiale, cu rolul de a intari obturatia (plomba). De obicei este recomandat ca aceasta procedura sa nu se realizeze mai tarziu de 10 zile dupa aplicarea tratamentului endodontic. Nu in ultimul rand, pe ultimul nivel se aplica o coroana de ceramica ce are rolul de a proteja dintele si de a-i oferi longevitate.

 

Pasul 7 – Ai grija de dintele tratat

In urma efectuarii tratamentului endodontic sunt cateva reguli pe care trebuie sa le urmezi. In acest mod,  vei ajuta dintele sa se refaca rapid si usor. De regula, dintele tratat va prezenta o sensibilitate in prima saptamana de dupa interventie, tocmai de aceea trebuie sa iei in considerare cateva indicatii cheie precum:

 

  • Asigura-te ca nu folosesti excesiv dintele tratat in procesul de masticatie in prima saptamana
  • Asigura-te ca urmezi o igiena orala corespunzatoare
  • Anunta imediat medicul endodont in cazul in care apar dureri, umflaturi sau senzatii de disconfort

 

Acestea au fost fazele unui tratament endodontic corect executat pentru ca tu sa stii exact la ce sa te astepti in cazul in care vei fi nevoit sa treci printr-o astfel de experienta. Pentru a nu fi nevoit sa ajungi in astfel de situatii, iti recomandam sa iti faci un control stomatologic o data la 6 luni.

 

Share: