Ce este detartrajul dentar?

ce este detratrajul dentar

Ce este detartrajul dentar? O tehnica de curatare a dintilor cu numeroase beneficii pe care este foarte important sa le intelegi pentru a include aceasta procedura stomatologica profilactica in rutina ta anuala. In acest articol, iti explicam ce este tartrul dentar, care sunt cauzele aparitiei tartrului, ce este detratrajul si care sunt beneficiile acestuia, dar si cum decurge procesul de detartraj in cabinetul nostru.

Solutia pentru indepartarea tartrului o reprezinta efectuarea regulata de detartraje dentare.

 

Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar este placa bacteriana durificată cauzată de resturile alimentare depuse pe suprafata dentara. Acesta este cel mai predispus sa apara in partea inferioara a dintilor, in interior, la baza gingiei, in spatiile unde periajul nu este eficient si in spatiile mai inghesuite dintre dinti.

 

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar este un tratament administrat de doctorul stomatolog ce consta in indepartarea si eliminarea depunerilor de tartru cu ajutorul unor instrumente, fie manuale, fie cu ultrasunete.

Detartrajul cu ultrasunete este nedureros si minim invaziv, actionand concomitent cu un jet puternic de apa a carui presiune va amortiza durerea, daca este cazul. Resimtirea unei senzatii dureroase depinde de la pacient la pacient, unii dintre acestia prezentand o sensibilitate mai mare a dintilor, situatie in care este recomandata administrarea unui anestezic usor.

In cazurile in care se impune, detartrajul cu ultrasunete este completat de cel manual, pentru a putea elimina complet placa bacteriana acumulata sub gingie.

 

Care sunt cauzele aparitiei tartrului?

Cateva dintre cele mai comune cauze pentru aparitia tartrului sunt urmatoarele:

 • Abundenta si pH-ul salivei
 • Igiena orala insuficienta
 • Existenta bolilor parodontale
 • Spatiile interdentale inghesuite
 • Alimentatia bogata in zahar, carbohidrati, lactate

 

Care sunt beneficiile detartrajului?

Detratrajul este o procedura pe care orice persoana trebuie sa o faca, de cel putin doua ori pe an, tartrul fiind o conditie prezenta chiar si cand igiena orala este riguroasa.

 

Iata care sunt beneficiile detartrajului:

 • Obtinerea sau imbunatatirea aspectului estetic al danturii
 • Curatarea in profunzime a dintilor si redarea stralucirii acestora
 • Eliminarea unei surse a mirosurilor neplacute
 • Prevenirea aparitiei cariilor si a altor complicatii
 • Oferirea unei senzatii placute de curatenie si prospetime in cavitatea bucala
 • Descoperirea unor carii si posibilitatea de a le trata
 • Este o procedura nedureroasa
 • Reducerea riscului de a dezvolta anuminte boli gingivale, precum gingivita. Aceasta este o afectiune care cauzeaza inflamarea si inrosirea gingiilor. Ea poate avansa pana la stadiul in care sa afecteze stabilitatea dintilor.

 

  Cum are loc procedura de detartraj in cabinetul nostru?

 1. Actionarea cu ultrasunete asupra placii bacteriene si a tartrului de pe dinti
 2. Actionarea asupra placii bacteriene si a tartrului subgingival cu ajutorul tehnicilor de detartraj manual, daca situatia o impune
 3. Realizarea procedurii de curatare a suprafetelor dentare de coloratii si diverse pete cu ajutorul AirFlow-ului (un jet subtire si fin de apa, aer si bicarbonat de sodiu care curata dintii)
 4. Realizarea periajului profesional in urma detartrajului pentru a preveni depunerea ulterioara a tartrului pe termen scurt. Periajul profesional consta in folosirea unei paste de dinti cu efect abraziv pentru curatarea petelor si a placii bacteriene de pe dinti, utilizarea unei periute electrice rotative cu care fiecare dinte va fi lustruit si oferirea unui instructaj personalizat pentru o igiena eficienta la domiciliu.

 

Care sunt sfaturile noastre?

Pentru ca beneficiile detartrajului efectuat in cabinet sa se mentina pentru o perioada cat mai indelungata de timp, le recomandam pacientilor nostri implementarea unei rutine zilnice riguroase de igiena orala:

 • Periaj de 6 minute de doua ori pe zi, dimineata si seara
 • Folosirea atei dentare si a apei de gura
 • Adoptarea unei alimentatii corespunzatoare

 

Asadar, acum stii ce este detartrajul dentar si speram ca articolul nostru te-a ajutat sa intelegi mai bine beneficiile sale. Este foarte important sa constientizezi importanta acestei proceduri si sa iti faci o programare pentru un detartraj cat mai curand. Contecteaza-ne acum! Noi te asteptam in cabinet!

 

 

Share: