Endodonția

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Care sunt dinții care pot fi tratați endodontic?

Majoritatea dinților pot fi tratați însă uneori un dinte nu mai poate fi salvat deoarece este fie prea distrus și nu se mai poate restaura fie problemele existente nu pot fi remediate într-un mod predictibil.

Cu toate acestea progresul tehnologic din ultimii ani ne permite azi să salvăm dinți care poate la sfârșitul deceniului trecut erau sortiți extracției.

Medicul endodont va analiza cu mare grijă dintele dumneavoastră și vă va putea preciza mai multe despre prognosticul acestuia după realizarea primei consultații.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”65″ onclick=”custom_link”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Cine realizează un tratamente endodontic

Orice medic poate efectua un tratament endodontic, inclusiv un medic dentist generalist, întrucât acesta a dobândit suficiente cunoștințe în acest domeniu pe parcursul celor 6 ani de facultate. Cu toate că un medic dentist generalist poate realiza alături de multe alte tratamente și tratamente endodontic în multe situații acesta preferă să orienteze pacienții către un medic endodont. Endodontul este un partener de încredere al medicului dentist generalist întregind echipa acestuia.

Medicul Endodont este un medic specializat în salvarea dinților. Un medic endodont după terminarea facultății a urmat un program universitar de specializare și nenumărate cursuri de perfecționare. Acesta realizează zilnic tratamente endodontice, rezolvând atât cazuri simple dar și situații deosebit de dificile și compleze inclusiv intervenții endodontice chirurgicale.

Un endodont, pentru realizarea unui retratament, utilizează constant tehnologii avansate, precum analize imagistice complexe sau microscopul operator. În acest mod rezultatele pe care acesta le obține sunt foarte predictibile și permit păstrarea dinților naturali pe arcadă pentru un timp cât mai îndelungat.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”66″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Tratamentul propriu-zis

Tratamentul endodontic poate fi realizat într-una sau mai multe ședințe de tratament. Etapele pe care le veți parcurge alături de medicul endodont sunt următoarele:

  • Medicul va administra pentru început anestezia dentară. După ce întreaga regiune a amorțit acesta va acoperii dinții cu o bucată de cauciuc, izolând astfel câmpul de lucru. Prin această metodă se previne contaminarea interiorului dintelui cu salivă și se asigură un confort operator sporit pe întreaga durată a tratamentului.
  • Următorul pas va fi crearea unei deschideri în dinte. Instrumente foarte mici vor fi introduse prin această deschidere pentru a îndepărta pulpa dentară. Folosind apoi instrumente rotative și substanțe dezinfectante medicul endodont va conforma și va curăța interiorul dintelui.
  • Odată ce dintele a fost preparat și curățat endodontul va sigila interiorul rădăcinilor dentare cu ajutorul unor materiale speciale, biocompatibile.
  • În momentul în care terapia endodontică a fost finalizată se va putea trece către etapa finală a tratamentului și anume restaurarea definitivă a porțiunii coronare.

Prin parcurgerea acestor etape vă veți  bucura în continuare de un dinte sănătos și  funcțional[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”56,55,53,58,57″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Cum funcționează

Endodontul va îndepărta țesutul pulpar inflamat sau infectat, va conforma și va dezinfecta cu mare atenție interiorul dintelui iar apoi va sigila acest spațiu. Ulterior vă veți putea întoarce către medicul dumneavoastră dentist iar acesta va restaura definitiv dintele. În final elementul dentar va putea fi utilizat precum orice alt dinte din gura dumneavoastră.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”62,63″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Cât va costa?

Onorariul este direct proporțional cu complexitatea problemei și cu tipul dintelui afectat. Molarii (măselele) sunt de regulă dinții cei mai dificil de tratat iar astfel terapia are costuri mai crescute.

Tratarea unui dinte și restaurarea acestuia cumulează un cost mai scăzut comparativ cu extracția dentară și urmările acesteia. Extracția dentară nu reprezintă un tratament propriu-zis ci doar inițierea unei terapii. Odată extras un dinte, acesta trebuie înlocuit imediat astfel încât estetica și funcționalitatea de la nivelul aparatului dento-maxilar să nu aibă de suferit. Lipsa unei intervenții potrivite în timp util poate conduce la apariția unor probleme deosebit de complexe a căror rezolvarea va avea costuri foarte crescute.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”64″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Voi simți durere după sau pe parcursul tratamentul?

Multe dintre intervențiile pe care un medic endodont le realizează au drept obiectiv alinarea durerii. Folosind tehnici și substanțe anestezice moderne orice terapie poate fi o experiență plăcută.

În primele zile post-intervenție dintele dumneavoastră va fi ușor sensibil, mai ales în situația în care durerea exista înainte de a începe tratamentul. Neplăcerile pot fi foarte ușor îndepărtate prin administrarea unor antiinflamatoare și analgezice corespunzătoare. Medicația potrivită vă va fi prescrisă de medicul endodont la finalul tratamentului.

Veți simți dintele ușor diferit față de vecinii acestuia pentru o anumită perioadă de timp de la terminarea terapiei. Cu toate acestea durerea nu va reapărarea și nu va mai fi necesară administrarea medicației.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”67″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De ce unii dinți au nevoie de intervenții suplimentare?

Accidentele traumatice, leziunile carioase, restaurările necorespunzătoare, oricare din aceste elemente poate reprezenta cauza eșecului tratamentului endodontic. Descoperirea prolemelor este un prim pas către corectarea acestora, corectare ce se va realiza cu ajutorul unei noi intervenții.[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”68″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Care sunt alternativele unui tratament endodontic?

Deși tratamentul endodontic are drept obiectiv salvarea dintelui dumneavoastră acest fapt nu este mereu posibil. În multe situații singura alternativa pentru un tratament endodontic corect este reprezentată de extracția dentară. Pierderea unui dinte va afecta mestecatul, va provoca modificări de poziție ale dinților vecini și va influența negativ întreaga stare de sănătate orală. Un dinte extras trebuie înlocuit cât mai rapid cu putință și deși un implant nu se va putea compara niciodată cu un dinte natural acesta reprezintă totuși o opțiune valabilă[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”69″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Va avea nevoie dintele meu de tratamente suplimentare?

Vă recomand să nu mestecați pe partea tratată decât după reabilitarea completă a dintelui. Un dinte nerestaurat definitiv este posibil să se fractureze. Suplimentar nu este necesar decât să mențineți o igienă orală corespunzătoare și să reveniți la controalele regulate.

Majoritatea dinților tratați endodontic au o durată de viață identică cu cea a dinților sănătoși. Ocazional se poate întâmpla ca un dinte tratat să nu se vindece iar durerea să persiste post intervenție. În aceste situații un nou tratament endodontic poate remedia situația.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]