Traumatismele Dentare

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ce este un traumatism dentar?

Cel mai frecvent traumatism este acela pe care pacienții îl definesc în termeni populari drept ”ciobirea” dintelui. În realitate vorbim despre o fractură dentară ce poate afecta una sau mai multe structuri ale dintelui, parțial sau în totalitate. Pierderea dintelui (avulsia), ca urmare a unui traumatism, este un alt accident, însă din fericire acesta este mult mai rar întâlnit. Tratamentului unui accident traumatic este influențat de mai multe elemente precum gravitatea traumatismului, localizarea acestuia dar și complexitatea leziunii.

Orice traumatism dentar indiferent de cât de infim pare la o primă vedere trebuie analizat imediat de către un endodont sau de către un medic dentist competent.

Câteodată, ca urmare a accidentului traumatic, nu va fi afectat un singur dinte ci un grup de dinți, o analiză necorespunzătoare a situației inițiale poate determina neglijarea problemelor, favorizându-se astfel o evoluție a acestora.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fractura Dentară

Majoritatea fracturilor dentare pot fi remediate fie prin reatașarea fragmentului separat fie prin realizarea unei restaurări coronare fizionomice. În anumite situații poate deveni necesară amplasarea unei coroane dentare artificiale.

Dacă țesutul pulpar este expus, sau afectat, ca urmare a traumatismului, se poate impune realizarea unui tratament endodontic.

Acest tip de afecțiune necesită atenție specială și este foarte important ca tratamentul să fie condus de către un medic competent într-un interval de timp cât mai scurt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”156″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Luxația Dentară

În timpul unui traumatism, un dinte poate fi împins către lateral și către în afară sau înăuntru. Medicul endodont va repoziționa și va stabiliza dintele cât mai rapid posibil. Ca urmare a acestui accident, dinții maturi, vor necesita în majoritatea cazurilor, tratament endodontic. Acesta trebuie efectuat la câteva zile după producerea evenimentului.

În cazul copiilor care au o vârstă mai mică de 15 ani, este posibil ca tratamentul endodontic să nu fie necesar, deoarece dinții acestora sunt încă în faza de dezvoltare. Medicul va monitoriza cazul iar dacă evoluția va fi una nefavorabilă, se poate opta pentru o intervenție în acel moment. Drept urmare, controalele regulate sunt foarte importante pentru aprecierea corectă a situației.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”157″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Avulsia Dentară

Dacă un dinte este complet îndepărtat din gură ca urmare a unui accident traumatic, timpul devine principalul inamic. Dintele trebuie recuperat iar apoi manevrat cu foarte mare grijă evitându-se atingerea rădăcinii dentare. Dacă dintele este murdar, acesta trebuie clătit rapid dar foarte ușor cu apă. Nu trebuie folosit săpunul și nici vreo altă soluție pentru a se curăța dintele. De asemenea nu trebuie folosite elemente suplimentare, precum o perie, pentru a asigura curățarea suprafeței dentare.

Dacă este posibil, dintele trebuie amplasat în gură în poziția sa naturală imediat după ce a fost curățat.

Cu cât dintele este mai puțin expus mediului exterior cu atât există șanse mai mari de a recupera elementul dentar. Medicul trebuie anunțat imediat!

Dacă nu veți putea repoziționa dintele, vă recomandăm să îl mențineți, până când veți ajunge în cabinetul de medicină dentară, într-un mediu umed. Mare atenție însă, NU FOLOSIȚI APĂ. Amplasați dintele în lapte sau în cel mai rău caz, mențineți-l în gură între buză și gingie. Urmând acești pași veți asigura valabilitatea celulelor prezente pe suprafața rădăcini, crescând totodată și șansa unei reimplantări reușite.

După ce medicul endodont se va asigura că dintele a fost corect repoziționat, va urma imobilizarea acestuia iar această imobilizare se va menține pentru câteva săptămâni. Tratamentul endodontic, este în astfel de cazuri o necesitate, iar el va fi inițiat în săptămânile imediat următoare reimplantării.

Durata expunerii dintelui mediului extern și modul în care acesta a fost depozitat, până la sosirea în cabinetul de medicină dentară, sunt elemente esențiale care vor influența într-un mod drastic valabilitatea terapiei.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”158,159″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fractura Radiculară Orizontală

Un traumatism aplicat la nivelul dintelui poate determina și apariția unei fracturi orizontale.

Odată stabilit diagnosticul de fractură orizontală se va trece la repoziționare și imobilizarea dintelui afectat.

Dinții fracturați orizontal dar tratați în timp util au de regulă un prognostic foarte bun.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”160″][/vc_column][/vc_row]